Huhuu

sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Laitoskäyttäjiä vastasyntyneiden teholla Seinäjoella

Kuten jotkut ovat ehkä Facebookista ja edellisestä blogikirjoituksesta lukeneet, Seestelivingin tuotteita on ollut kokeilukäytössä Seinäjoen keskussairaalan vastasyntyneiden teho-osastolla. Kokeilussa oli kaksi Syli-keinutuolia sekä imetystyynyt. Yleisimmät syyt teho-osastohoitoon ovat tuoreen vauvan hengitysvaikeudet, tulehdukset ja ennenaikaisesta syntymästä johtuva pienuus ja erityistarkkailun tarve. Olen itsekin päätynyt syntymäni jälkeen "keskolaan", kuten niitä osastoja silloin vielä kutsuttiin. Synnyin melkein kuukauden etuajassa ja painoni jäi jonkin tietyn rajan alle.
Osastolla keinua käyttivät äidit ja isät mm. kenguruhoidossa, eli pieni vauva laitetaan paidan alle, rinnan päälle, paljasta ihoa vasten. Kenguruhoitoa jatketaan joidenkin suositusten mukaan ympärivuorokautisesti (!) ja toisten mukaan hyötyjä saavutetaan jo 20-30 minuutin aikana. Joka tapauksessa hoitomuodosta on lukuisia myönteisiä tuloksia. Vaatii pitkää pinnaa ja hyvää asentoa pitää lasta paidan alla tunteja joka päivä. Vaan mitäpä ei tekisi oman pienensä eteen.


Keinutuoleista tuli positiivista ja negatiivista palautetta, kuten odottaa saattaa, sekä kehitysehdotuksia :) Aloitetaan kerrankin negatiivisesta.
- Keinuun toivottiin niskatyynyä (sitä on nyt jo toivottu useaan otteeseen. Kunhan keinun ja imetystyynyjen myynti saadaan kunnolla vauhtiin, alan suunnittelemaan niskatyynyjä)
- Keinu tuntui kovalta pitkään istuttaessa (kokeilijoilla ei ollut käytössä lampaantaljaa, se kun ei laitosoloihin sovi puhdistettavuuden rajoitusten takia). Syli-keinuun on siis tästä lähtien saatavilla laitosoloihin sopiva (= toistuvasti pestävä) istuinpehmuste istuinosaan sekä haluttaessa se ulottuu myös selkänojaan. Tälläinen pehmuste valitettavasti peittää selkänojan kauniit helmet. Pehmusteissa käytetään samoja kankaita kuin imetystyynyissä.
- Kun lapsi oli vanhemman sylissä, pelotti, meneekö keinu ympäri. Tästä palautteesta olin pettynyt, koska keinu on minun halustani suunniteltu sellaiseksi, että tätä tunnetta ei pitäisi tulla. Useissa perinteisissä keinuissahan näin on, koska keinutuolien anturat ovat niin pyöreät ja keinut kaatuvat pitkälle taakse ennen kuin liike tasaantuu. Ehkä vauva korkealla rinnalla aiheuttaa painopisteen siirtymisen niin ylös, että tunne "ylikaatumisesta" kuitenkin tulee Syli-keinussakin, kun siihen istuu. Tiedoksi kuitenkin, että keinu keinahtaa taakse hyvin hitaasti ja pysähtyy varmasti melko maltilliseen asentoon perinteisiin keinuihin nähden. Keinulla EI siis voi kaatua, jos siinä istuu :) Seisoessa tai muussa "väärässä" asennossa kaatuminen on tietysti mahdollista. Keinun liikkeisiin ja kallistumiseen tottuu varmasti, kun sitä käyttää muutaman päivän.

Positiivinen palaute ilahdutti:
- Istuinosa oli hyvä ja mukavan leveä (Syliä käyttivät myös tuoreet kaksosten vanhemmat, ja molemmat vauvat mahtuivat hyvin Sylin leveiden käsinojien sisään)
- Vauvojen vanhemmat olivat pitäneet keinuista ja kehuneet kovasti
- Keinut olivat kauniit ja pirteän väriset
- Keinujen ominaisuudet olivat laitoshuollon näkökulmasta hyvät. Tämä tarkoitti siis puhdistettavuutta vaativissa hygieniaolosuhteissa. Minulla oli hieman epäilyksiä siitä, miten laitoshuolto suhteutuu helmiin ja niiden puhdistettavuuteen, mutta siitäkin tuli nyt vapauttava tuomio.

Nyt keinut ovat taas olohuoneessamme... Syysloman aikaan kaksi keinua matkustaa Tampereelle Rullaan lasten ja nuorten kirjallisuuden viikon lukunurkkaukseen. Käykäähän kokeilemassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti