Huhuu

torstai 14. tammikuuta 2016

Logistiikka ja elämä - epäonnistumisia, ongelmia ja ratkaisuja

Kun Syli-keinuja suunniteltiin, esillä oli useita mallivaihtoehtoja. Eräs ehdotus oli hyvin moderni ja pelkistetty, ja se olisi toimitettu asiakkaalle osina kokoamisohjeen kera. Vastustan sitä Ikea-tyyppistä lähestymistapaa, että asiakas vie paketin kotiinsa, toivoo, että kaikki osat ovat ehjänä paketin sisällä ja käyttää sitten koko illan kootessaan lipastoa (kyllä, minäkin olen tehnyt niin). Mutta paketista olisi kyllä saanut pienen ja kuljettamisesta kätevää. Kuulin myös ensimmäisen kerran sellaisesta vaihtoehdosta, että paketin toimittaja voisi osana palvelua koota keinun sitten asiakkaan puolesta ja takuulla niin, että kaikki ruuvit olisivat menneet paikoilleen niin kuin pitääkin. Sellaisia tosiaan löytyy netistä, kuinka hyvin mahtavat toimia? Olisi hauska joskus testata.

Nykyisenkin Syli-mallin kanssa palloteltiin erilaisia vaihtoehtoja. Suurin osa keinusta olisi paketissa koottuna, mutta muutamat osat irrallisina ja asiakkaalle hyvät ohjeet ja tuubi liimaa. Siitäkin ideasta kuitenkin päätettiin luopua, jotta kaikki osat varmasti olisivat paikoillaan oikein ja kestävästi. Kyseessä olivat kuitenkin aika ratkaisevat sentit. Jos Syli-keinun toimituspaketti olisi muutaman sentin pienempi, sen kuljettaminen asiakkaille Suomessa olisi paljon sujuvampaa.

Viimevuoden lopulla aloitin kevyen markkinoinnin Ruotsissa. Syli oli esillä HANNAS-blogin pitäjän Instassa @hannashantverk ja sai heti yli 400 tykkääjää ja ihastuneita kommentteja, mikä ilo :) Hannan blogissa on muuten ihan älyttömän kauniita kuvia ja yksityiskohtia. Katsokaa vaikka hänen ruokakomeroaan (kuva on tietenkin blogista ja Hannan ottama).
walk in skafferi lantligt pantry
Minulle on aina ollut epäselvää, miten sisustusblogien pitäjien kodit ovat niin kauniita. Vaikka kuvaisin kotimme kauneimman paikan, se ei olisi yhtä kaunis kuin bloggareilla on kaikki paikat. Meillä on enemmän niitä kauheita paikkoja :) Niitä, mihin epämääräiset tavarat kasaantuvat. Niitä, mihin tärkeät paperit hukkuvat ja niitä, missä kaatuneet murot murentuvat kaikkien sukanpohjiin, koska kukaan ei jaksa hakea imuria. Sellaisillekin kuville on kyllä varmaan omat bloginsa?

Jo ennen markkinoinnin aloittamista selvitin, miten paketit meren yli kulkevat. Matkahuolto, joka normaalisti Syli-paketteja kuljettaa, ei toimita isoja paketteja Ruotsiin. Toisen kotimaisen logistiikkayrityksen kanssa pääsimme aivan loppusuoralle. Kun sopimus piti solmia ja ensimmäinen paketti kuljettaa, kävikin ilmi, että kyseinen yritys toimittaa vain yritysasiakkaille. Asia ei vaan ollut tullut puheeksi missään vaiheessa, vaikka koko ajan olin pyytänyt tarjouksia "kotiinkuljetukselle". Yritys tai yksityinen, eihän sillä kovasti ole eroa. Vain se pieni, että yrityksessä ajatellaan jonkun olevan aina paikalla arkisin 8-16, jona aikana paketti toimitetaan. Ja yritysasiakkaalle ei ilmoiteta etukäteen. Ja jos asiakas ei ole paikalla, kun kuljetusta kerran yritetään, paketti lähtee saman tien takaisin lähettäjälle. No eihän sellainen ole mahdollista tavallisten kuluttajien kanssa, harvoin kukaan meikäläinen koko päivää pystyy kotona odottelemaan, että ovikello soi, varsinkaan kun toimitusaikaa ei tiedä edes päivän tarkkuudella.

Noh, ensimmäinen tilaus Ruotsiin siis ilahduttavasti sisällä, ja jo valmiiksi neuvoteltu sopimus kaatui tähän toimitusvarmuuteen. Äkkiä soittelemaan kaikkiin netistä löytyviin kuljetusyrityksiin ja pyytämään tarjouksia. Kävi ilmi, että todella moni yritys ei edes kuljeta tämän kokoisia paketteja (ne muutamat sentit...). Ja jos kuljettaa, niissä on monia rajoituksia esim. palautusten suhteen. Ja jos niitäkään ei ole, ovat hinnat todella muhkeat. Kallein tarjous paketin kotiintoimittamiselle Suur-Tukholman alueella oli 420 € ! Tarjouksen tekijä soitti minulle seuraavana päivänä ja totesin, että kyseisellä summalla vien keinun vaikka itse ja ostan vielä tax-freestä tuliaisia :) Hän oli toki samaa mieltä :) (kuva netistä)












Nyt näyttäisi kuitenkin onneksi siltä, että kuljetusyritys on löytynyt, ja toimitukset Ruotsiin voivat oikeasti alkaa. Ensimmäinen haalean vaaleanpunainen keinu onkin Syli-tehtaalla valmiina lähetettäväksi lahden taakse.

                                              Tässä keinut vielä helmiä ja maalausta vailla.

Taas kerran kävi niin, että vaikka kaiken yrittää huomioida ja ratkaista ongelmat etukäteen, joku todella yllättävä asia tulee eteen ja kaikki "valmiiksi" tehty onkin turhaa. Tuleeko teille näitä eteen? Minulle tulee työssä ja yksityiselämässä. Joskus sitä tuntee itsensä ihan tyhmäksikin, kun taas epäonnistui jossain asiassa, jonka luuli valmistelleensa huolellisesti. Mutta kai se sitten on sitä kantapään kautta oppimista. Tuon epäonnistuneen sopimuksen jälkeen kun otin yhteyttä muihin logistiikkayrityksiin, muistin aina suunnilleen ensimmäisessä lauseessa mainita, että kyseessä on yksityisasiakkalle menevä paketti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti