Huhuu

perjantai 7. maaliskuuta 2014

Tuoteväylä ja rahoituksen ongelmat

Tänään oli odottamani päivä: tapasin Ely-keskuksen innovaatioasiantuntija Tapanin. Tapaamisen aluksi selostin taas samat jutut ja näytin saman powerpointin, vaikka olinkin jo puhelimessa kertonut pääpiirteet Tuotteesta. Keskustelu oli rohkaisevaa, Tuoteideani täyttää tärkeimmät uusille hankkeille asetettavat kriteerit (tuote ja idea on uusi, markkinat jne), vaikka varsinaista patentoitavaa ei olekaan. Patentit ovat ilmeisesti erikoisemmille asioille. Patenttia ei voi saada, jos ammattihenkilö tuotteen kuvan perusteella pystyy laatimaan samanlaisen. Tapanilla oli ajatuksia mm. siitä, kehen nyt olisi hyvä ottaa yhteyttä, millä tavalla lähestyä eri tahoja ja mitä vaihtoehtoja minulla on sen lisäksi, että itse alkaisin valmistuttaa Tuotetta ja hoitaa omaa yritystä. Hän oli rohkaiseva ja antoi tunnustusta hyvin tehdyistä taustatöistä! :) Ja sitäpaitsi alkuperäiseltä ammatiltaan puuseppä!! Hänellä oli näkemystä puutyökoneista ja hinnoista yms.

Huonojakin uutisia sain: koska yrittäjyyteni olisi aluksi vain sivutoimista, en saisi mitään tuotekehittelyyn tai muuhunkaan tarkoitettuja rahoja :( Minulla on vakituinen työpaikka, josta en aio luopua ennen kuin näen, että yritys kannattaa edes jotenkuten. Tällöin en ole oikeutettu mihinkään tukiin. Kummaa, että missään muualla ei asiaa ole nostettu esiin, vaikka olen avoimesti kertonut työpaikastani ja siitä, että mielestäni ei ole järkeä irtisanoutua liian aikaisessa vaiheessa. Höh. Nyt pitää ottaa itse pientä riskiä jo alkuvaiheessa ja siirtää riskiä myös mahdollisuuksien mukaan muille.

Sovimme, että Tuoteideani pääsee Tuoteväylä-paneelin arvioitavaksi. Paneeliin kuuluu muutamia henkilöitä, jotka tutustuvat ideaan ja antavat siitä palautetta. Seuraava kokous on 26.3 ja Tuote esitellään siellä. Itse alan tehdä hakemusta hyödyllisyysmallin saamiseksi (lähinnä patenttia vastaava suoja, johon Tuotteellani on mahdollisuus). Tapani näytti muotoseikkoja, jotka hakemusta laadittaessa ovat tarkkoja. Siis esim. fonttikoot, marginaalit ja sivunumeron paikat sekä muut olennaisuudet... Hän myös näytti, kuinka patinfossa on nähtävillä suojaukseen liittyviä hakemuksia, päätöksiä ja rauenneitakin hakemuksia. Lisäksi yritän uudelleen ottaa yhteyttä potentiaalisiin yhteisyrittäjiin ja/tai valmistajiin, jotta suunnitteluasiaa saataisiin eteenpäin. Tapani myös kertoi, että minua vaivanneisiin talouslaskelmiin saisi apua UYK:sta. Loistojuttu. Mailasinkin sinne jo neuvojalleni, että tarvitsen apua siinä(kin) asiassa.

Kaikenkaikkiaan hedelmällistä. Täytyykin heti soittaa muutama puhelu.

Niin ja jos joku puuseppäyritys on kiinnostunut uudenlaisesta puuhuonekalusta ja haluaa keskustella kanssani sen suunnittelusta ja valmistamisesta, laittakaa kommenttia tulemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti