Huhuu

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Muotoilutoimistojen saloja

Olen saanut tarjoukset molemmista muotoilutoimistoista. Ne ovat hämmästyttävän erilaisia.

Muovan tarjous on melko yksityiskohtainen ja se on kirjoitettu laveasti auki niin, että asioista tietämättömänäkin tajuan suurinpiirtein täysin, mitä siinä tarkoitetaan. Tarjoukseen kuuluu konseptointi, valitun konseptin jatkokehitys ja karkea malli sekä ensimmäinen prototyyppi. Tarjous ei sisällä materiaalikustannuksia eikä prototyypin varsinaiseen valmistamiseen liittyviä kuluja. Muova kuitenkin pyytäisi tarjouksen proton valmistamisesta mahdollisilta valmistajilta. Kun tapasin Muovan suunnittelijaa, hän sanoi, että konseptoinnin tuotoksilla voitaisiin kysellä kohderyhmän kuluttajilta, mitä mieltä he olisivat mistäkin tuotteesta ja sen mukaan vähän päättää, mikä ideoista on paras ja lähteä viemään sitä eteenpäin tai korjata. Tässä tilanteessa voitaisiin kysyä myös hinnasta, jonka he mahdollisesti olisivat valmiita maksamaan. Tästä "kyselytilanteesta" ei ole mainintaa tarjouksessa. Suunnitteluprojektin lisäkuluista ja seurannasta on ehdotukset sekä tiedot ihmisistä, jotka suunnittelutyöhön osallistuisivat.

Buorren tarjous on suppeampi. Todetaan, että osallistumme mielellämme projektiisi ja että hinta on tämä ja tämä. Tarjouksessa annetaan noin-hinnat suunnittelulle, prototyyppien valmistamiselle (lopulliset prototyypit) sekä massatuotannon aloittamiseen tarvittavien työkalujen valmistamisen kulut. Suunnittelutyön jälkeen kaikki on valmista tuotannon aloittamista varten. Toisin kuin Muovan suunnittelutarjouksessa. Kumpikin toimisto on valmis auttamaan myös markkinoinnin suunnittelussa, ts. logojen ja visuaalisen ilmeen suunnittelussa.

Hassua, miten erilaiset tarjoukset eri paikoista saa. Myös hinnassa oli kohtuullisen suuri ero. Ja olihan eroa myös lähestymistavassa, kun keskusteluja muotoilutoimistoissa käytiin. Ei ihme, että kunnat ja valtio kompuroivat, kun kilpailuttavat erilaisia hankintojaan! Tosin en ole tehnyt yksityiskohtaista tarjouspyyntöä, kuten olen ymmärtänyt viranomaistahojen yrittävän tehdä.

Sain tietää, että saadakseen tiettyjä suunnittelutukia on suunnittelutarjouksia pyydettävä kolmesta eri paikasta. Minulta uupuu siis vielä yksi. Kysyin yhdeltä yksityiseltä suunnittelijalta (ei siis mikään toimisto), haluaisiko hän osallistua projektiini. Hän ei ole vielä vastannut. Saas nähdä. Hänen aikaisemmat työnsä ovat kauniita.

Viikonloppuna juttelin yritystoiminnasta tutun lakimiehen kanssa, ja hän lupasi auttaa kaikin mahdollisin tavoin, jos tarvetta ilmenee. Hänellä on kaikenlaisia kontakteja, lainopillista tietämystä yrityspuolelta vuosien ajalta ja muuten vain hyviä ajatuksia. Lupasipa, että voisin perustaa pienen Tuotevaraston heidän autotalliinsa. Kunhan sinne ensin tehtäisiin vähän tilaa muiden tavaroiden joukkoon... Ei taida olla autotallin täyttyminen kaikella muulla kuin autoilla vain meidän ongelmamme.

Myös mahdollinen yrityskummini otti yhteyttä ja ehdotti tapaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti