Huhuu

torstai 19. kesäkuuta 2014

Yrittäjän elämä alkoi puhelinsoitoilla ja hallitusneuvottelujen tuloksia lukien

Uusyrityskeskuksessa kävimme läpi viimeiset osakeyhtiön perustamiseen liittyvät kuviot Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän asiointipalvelussa. Sitten jäi jäljelle sähköiset allekirjoitukset sekä perustamiseen liittyvä maksu ja osakepääoman siirto erilliselle tilille. Tein nämä eilen. Olen siis yrittäjä! Sanoin miehelle, että voi tästä lähtien puhutella mua Rouva Toimitusjohtajana. Siitä tuli kuulemma mieleen Uuno Turhapuro...



Yritykseni rekisteröinti oli selvästi havaittu jo useilla tahoilla, sillä heti ennen puolta päivää sain useita puheluita, joissa kaupattiin uudelle yritykselle erilaisia palveluita: vakuutuksia, pankkipalveluja ja tietoliikenneyhteyksiä. Tässä vaiheessa sain sanoa kaikille, että kiitos ei. Vakuutuksia en vielä tarvitse ja tietoliikenneyhteydetkin on ajankohtaisia vasta paljon myöhemmin.

Luin lehdestä, että joku puolue (vaan mikä, sitä ei lehti kertonut) halusi minihallitusneuvotteluissa esittää, että yksinyrittäjien sosiaaliturva-aukot paikattaisiin:"Neuvotteluissa noussee esiin 170 000 yksinyrittäjän rinnastaminen palkansaajiin, niin että he olisivat oikeutettuja sosiaaliturvaan". Yrittäjän elämässä on muutama suuri sosiaaliturvan aukko, jotka olen jo tiedostanut, esim. työttömyysturva. Nykyisen käsitykseni mukaan yrittäjä ei voi olla työtön ja saada työttömyyskorvausta, vaikka yrityksestä ei tuloja tulisikaan. Poikkeuksena sivutoiminen yrittäjyys, josta jo aiemmin kirjoitinkin. Oletan, että jotain aukkoja on vielä, joista kukaan ei ole huomannut mainita, ja joita itse en ole löytänyt.

Olin aiemmin vuosia Helsingin yliopistolla tutkijana. Tutuksi tulivat palkkatyöt ja apurahakaudet, suoritin myös opintoja työn ohessa. Kun lopulta jäin työttömäksi, apurahakaudet ja osa-aikaiset opinnot aiheuttivat suuria vaikeuksia, kun asioin TE-toimiston kanssa. Nyt käsittääkseni apurahansaajien oikeuksia on parannettu mm. työttömyysturvan ja eläkkeen kertymisen osalta, mutta pieni epäluulo systeemiä kohtaan jäi.

Tämän tiimoilta kaivoin Ylen sivuilta ekaa kertaa elämässäni valtioneuvoston julkilausuman minihallitusneuvotteluiden tuloksista. Ylevää kertomusta tavoitteista, ja melko ympäripyöreästi esitettyjä toimia, miten näihin tavoitteisiin pyritään. "Itsensä työllistävien työlainsäädännöllistä asemaa sekä sosiaali- ja eläketurvaa parannetaan sovitusti luovien alojen ja itsensä työllistäjien sosiaaliturvaryhmän esitysten pohjalta. Myös pienyrittäjien asemaa parannetaan. " Kun rupesin kaivelemaan asiaa, löysin erilaisia Työ- ja elinkeinoministeriön mietintöjä ja muita artikkeleita. Yksinyrittäjien määritelmiä, tilastotietoja ja vertailuja heidän asemastaan eri EU-maissa. Mitäköhän eroa sitten on itsensä työllistävällä ja yksinyrittäjällä? Ehkä tähän tulee jossain vaiheessa lisäinformaatiota.

Lenita Toivakka on tuoreeltaan lausunut hallitusohjelmasta näin: "”Yli puolet Suomen yrityksistä on yhden yrittäjän yrityksiä. Olen iloinen siitä, että yksinyrittäjien sosiaaliturvaan on luvassa parannusta. Lisäksi edustuskulujen verovähennyksen palauttaminen ehkäisee työpaikkojen häviämisen Itä-Suomellekin tärkeältä matkailu- ja ravintola-alalta”, jatkaa Toivakka." Toivakka edustaa puoluekannaltaan kokoomusta. Oletan siis kyseessä olevan Kokoomuksen eteenpäin viemä asia. Näemmä tällaisen vajaan vuorokaudenkin yrittäjyyden myötä politiikkaa seuraa jo eri näkövinkkelistä kuin koskaan aiemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti