Huhuu

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kirjanpitäjä

Kun olen kysellyt muilta yrittäjiltä tärkeintä neuvoa, jonka he antaisivat toiselle yrittäjälle, on useampi maininnut hyvän kirjanpitäjän. Kysyinkin kaveriani, kaasonanikin toiminutta Tuulia, toimimaan kirjanpitäjänäni. Hän työskentelee satunnaisesti vanhempiensa kirjanpitoyrityksessä. Heillä on Tuulin mukaan pienyrittäjäystävälliset hinnat, eli hinta määräytyy minun tapauksessani ns. tilitapahtumien mukaan. Koska alussa minulla ei varmaan juurikaan tilitapahtumia ole, ei tule esim. kuukausimaksuista ylimääräisiä kuluja. Lisäksi sain hyvin neuvoja, miten minimoin omia kulujani kirjanpitäjän suuntaan muutenkin. Tilinpäätöksestä veloitetaan tuntiperusteisesti, mikä sekin on kuulemma hyvä minun kannaltani, koska pienen osakeyhtiön helppo tilinpäätös vie aikaa ehkä puoli tuntia.

http://www.jcca.co.nz/images/accounting_for_non_accountants.jpg


Sain myös käytännön neuvoja, joista tärkeimmäksi nostettiin seuraava: tästä eteenpäin firman rahat eivät ole enää minun rahojani! Saan laittaa yritykseni tilille "osakaslainan", jolla firman toiminta pääsee käyntiin (voin maksaa esim. domainin varauksesta, nettisivupohjasta ja verkkokaupan hankinnasta syntyviä kuluja). Myöhemmin voin sitten maksaa yrityksestä takaisin kyseisen lainan itselleni. Siis siinä tapauksessa, että yritykseni koskaan tuottaa mitään. Luulin nimittäin, että jos laitan rahaa yritykseni tilille käyttöpääomaksi, se menee sinne kuin kankkulan kaivoon ja voin saada rahat takaisin vain palkkana tai osinkona, ja niihin taas verottaja pääsee aina käsiksi.

Koska hallitusneuvotteluissa tehtiin päätös palauttaa yrityksille 50 % verovähennysoikeus edustuskuluista, kysyin tietysti, että voinko varata kavereille Lapin reissun ja vähentää siitä 50 %. Mutta se ei kuulemma menisi läpi verottajalle :) Sen sijaan voin kestitä kohtuullisin kustannuksin potentiaalisia asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja esim. hallituksen varajäsentä. Alan myös pitää ajopäiväkirjaa yrityksen toimintaan liittyvistä reissuista.

Saan soittaa Tuulille vielä lisäneuvopuhelun, kunhan yritykseni tilille on tulossa ensimmäinen tapahtuma, koska sitten lienenkin niin pitkällä. Kai se domaini pitäisi edes varata, ennen kuin joku nappaa sen. Pitäisikö ottaa .fi vai .com loppuinen? Siinä seuraava tuhannen euron kysymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti