Huhuu

torstai 10. heinäkuuta 2014

Ensimmäinen (mieto) rahastusyritys

Kesken kuuman kesäpäivän puhelimeni pirahti mökin terassilla. Mieshenkilö esittäytyi ja kertoi olevansa Suomen Yritysrekisteristä, johon pitäisi nyt rekisteröidä puuttuvat tiedot yrityksestäni. Koska olen vastikään perustanut yrityksen, ajattelin, että olenko nyt kumminkin unohtanut jonkun tärkeän rekisterin, johon tietoja olisi pitänyt ilmoittaa. Miehellä kuitenkin oli puhelinmyyjän "laulava" puheenparsi, joten vaikka hänen asiansa kuulosti viralliselta, puhe ei kuulostanut.

Täydensin hänen tiedoistaan puuttuvia asioita ja kuuntelin tarkasti, tuleeko joku maininta maksuista. Ja tulihan se: kyseessä on täysin vapaaehtoinen, maksullinen, kaupallinen "rekisteri", jonka tarkoitus on saada tietoja hakevat asiakkaat löytämään yhteystietoni netistä. Käytännössä siis "puhelinluettelo". Tosin hakijan pitää ensin muistaa Suomen Yritysrekisterin olemassaolo ja mennä rekisterin sivuille, jonka hakukenttään tiedot syötetään. Kokeilin, esim. Ikea ei löydy, mutta Sokoksen toimipaikkoja löytyy muutamia, Nordean yksi toimipaikka ja Subwayn 21 toimipaikkaa.

Hinta "alimman luokan" rekisteröitymiselle on 75e vuodessa. Minulla ei ole mitään tarvetta tällaiselle ja totesinkin, että koska yritykselläni ei ole mitään myytävääkään, ei rekisteröityminen ole ollenkaan ajankohtaista.

Hyytävintä oli se, että soittaja sai asian kuulostamaan viralliselta, viranomaisten vaatimalta rekisteriltä, johon jokaisen yrittäjän on liityttävä. Tarkasti kuuntelemalla ja tarkentavilla kysymyksillä asian oikea laita selvisi. Jos ääni olisi ollut tavallinen eikä "laulava", en olisi ehkä osannut edes epäillä.

(Sitäpaitsi jokainen vaikka lähintä Subway-ravintolaa etsivä menee kuitenkin suoraan subwayn omille sivuille, eikä yritystietorekisterin hakuun... Vai katsonko tätä jotenkin liian tunnettujen yritysten näkökulmasta?)

Huomasin muuten kirjoittaa hakukenttään oman yritykseni nimen, ja kappas, se löytyy tietokannasta. Tosin vain osoitetieto, ei puhelinnumeroa eikä toimialaa tai mitään. Mutta kiinnostunut asiakas saa ostaa luottotietoraporttini maksamalla 5e. Jippijai.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti