Huhuu

tiistai 20. toukokuuta 2014

Toiminta alkaa hahmottua



Nyt olisi edessä yrityksen perustaminen. Minua on vähän jännittänyt tämä vaihe, koska yrityksen asioiden hoitaminen tuntuu niin pelottavan erilaiselta kuin omien, yksityishenkilön asioiden hoitaminen. Minua ovat mietityttäneet erityisesti osa-aikayrittäjyyden vaikutukset työttömyysturvaan sekä kaikki vakuutusasiat ja muut oikeudelliset vastuut, joita yrityksenä voi joutua kohtaamaan aivan eri tavalla kuin normaalia elämää elävänä yksityishenkilönä.

Uusyrityskeskuksessa sain hyviä neuvoja vakuutus- ja oikeuspelkoihini. Koska yritykseni liikevaihto tänä vuonna tulisi jäämään aikalailla vähäiseksi (raja on jotain 7000e), en tarvitse yrittäjän eläkevakuutusta. Muitakin vakuutuksia (vastuu- ja oikeusturva) kannattaa kuulemma huolehtia vasta, kun yrityksellä on oikeaa toimintaa. Mitään vahinkoa ei kuulemma tässä oikein voi syntyä. Työttömyysturvaan liittyvissä asioissa sen sijaan sain siellä vähän harhaanjohtavaa tietoa. Onneksi kysyin Ely-keskuksesta. Osa-aikayrittäjänä pitää olla ollut n. 10 kuukautta (joskus vähempikin riittää) tämä katsotaan todisteeksi siitä, että yrittäjyys on todella osa-aikaista ja onnistunut siis 10 kuukauden ajan päätoimen ohella. Lisäksi tietysti yrityksestä ei saa olla niin hyviä tuloja, että ne riittävät toimeentuloon (sitä en tiedä, mikä tämä summa on ja kuka ja miten sen määrittelee). Itselläni tämä asia on aika kriittinen, koska oletan työttömyysjakson koskettavan itseäni seuraavan vuoden sisällä.

Yrityksen perustamisella on siis jo vähän kiire, että 10 kuukauden ehto täyttyisi. Tai sitten pitäisi vain hurmoksessa ajatella, että yritykseni alkaa tuottaa kohtuullisesti heti, kun Tuote saadaan markkinoille.

Yrityksen perustamiseen tarvitaan pakollinen 2 500 euron osakepääoma (jonka on pysyttävä yrityksen kassassa koko ajan) sekä käyttöpääomaa, jonka joku (minä) laittaa yrityksen tilille kaikenlaisiin kuluihin käytettäväksi. Lisäksi yritykselle on keksittävä nimi, jota ei vielä ole millään yrityksellä. Tämän nimen ei tarvitse mitenkään liittyä yrityksen toimintaan. Ruusun Kahvilan "yritysnimi" voi olla vaikka Ruusun Roina. Olen muutaman kerran törmännyt tällaiseen, kun olen pankkitiedoista seurannut maksujani. Ei, en ole ostanut kirpputorilta itselleni mitään kympillä edelliskeskiviikkona. Sitten ehkä tajuan tämän liittyvän niihin toasteihin, joita ostin perheelleni. Tai jos yrittäjä muuttaa ja yrityksen nimessä on vanhan kotikaupungin nimi. Oman yritykseni nimi on vielä hakusessa.

Yrityksestäni on tulossa suoraan osakeyhtiö. Tällöin rekisteröitäessä on maksettava 380e rekisteröitymismaksu. Hallituksen voin muodostaa yksin tai hallituksessa voi olla myös muita, normaalisti esim. kaikki osakkaat. Itselleni, kokemattomana, olisi varmasti hyötyä yrityselämän kokeneista hallituskumppaneista. Jos hallituksessa on 5 jäsentä tai vähemmän, tulee hallitukseen valita myös yksi varajäsen. En ole vielä päättänyt, ketä pyytäisin, josko Jorma Ollila lähtisi?






Taloushallinnosta on kokemusta yliopistoajoilta, jolloin kahlasin läpi jonkinlaisen talouslaskennan kurssin. En läpäissyt koskaan tenttiä. Aikaakin tästä on toistakymmentä vuotta, joten muistan kurssista vain luentosalin.


Olen pitkin kevättä kysynyt tapaamiltani yrittäjiltä heidän parasta neuvoaan. Yksi on ollut "hanki hyvä kirjanpitäjä". Oma kirjanpitäjäni pääsee oletettavasti helpolla tänä vuonna, koska liikevaihtoa tuskin tulee nimeksikään. Aikataulu on tosin varmistumassa: Pyrimme joulumarkkinoille!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti