Huhuu

maanantai 27. tammikuuta 2014

Jippii, iloisia uutisia! :)

Tapaaminen Uusyrityskeskuksessa oli tänään. Olo oli kuin työhaastatteluun menijällä. Paikka oli keskustassa ja jännitin, että jos en löydä parkkipaikkaa nopeasti, en ehdi ajoissa tapaamiseen. Löysin ja ehdin kuitenkin.

Keskuksessa selitin asiani henkilökohtaiselle neuvojalleni. Hän ei nauranut vaan suhtautui positiivisesti ja sanoi, että olisi itsekin tarvinnut tuotteen (tästä lähtien kutsun ideoimaani tuotetta Tuotteeksi. Aikanaan sitten kerron, mistä oikein on kyse) ja kertoi omista kokemuksistaan, joita en ollut huomannut ajatella ollenkaan. Sitten hän nopeaan tahtiin kertoi Tekesin ja ely-keskuksen rahoitusmalleista. Rahoitusta voi hakea, kun on liiketoimintasuunnitelma. Kotikaupungissani on Aalto-yliopiston osasto, joka tarjoaa suunnittelu- ja muotoilupalveluja yrityksille. Kun rahoitus on kunnossa, voin ottaa sinne yhteyttä ja heillä on taas kontakteja valmistajiin prototyypin valmistamiseksi. Tämä tuntuu käyvän vähän liian näppärästi??

Liiketoimintasuunnitelmaa varten on verkkotyökalu. Uusyrityskeskuksen neuvoja lukee ja kommentoi suunnitelmani. Varsinaisesti ideani punnitaan rahoitusta haettaessa: huonot ajatukset eivät kuulemma saa tukea. Tekesin tuki on 70 % projektissa ja parasta on se, että omaa 30 % ei tarvitse olla käteisenä, vaan se voi olla yritykseen sijoitettua aikaa. Ja tosiaan sen jälkeen voin esitellä ideani suunnittelupalveluille ja hommaa lähdetään työstämään yhdessä. Kuulemma ei suunnitelmien tarvitse edes olla senttimetrin tarkkuudella olevia piirustuksia, vaan selostus ja pari esimerkkiä riittävät.

Kyse tuntuu olevan valtion rahojen pyörittelystä paikasta toiseen. Uusyrityskeskus on valtion rahoittama. Tekesin rahat tulee valtiolta. Valtion rahoilla ostaisin suunnittelupalvelua yliopiston muotoilukeskuksesta, joka on valtion laitos sekin. En silti valita. En ajatellut, että uutta tuotekehittelyä ja yritysmahdollisuutta tuettaisiin näin hyvin. Neuvojan kanssa kaikki kävi vähän liiankin nopeasti. Kollega kutsuttiin naapurihuoneesta neuvotteluun ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Lopussa sain kysyä omat kysymykseni, jotka oli onneksi kirjoittanut paperille, muuten en varmaan olisi muistanut, mikä askarrutti. Vastaukset kyllä olivat selkeitä ja tietoa ja osaamista selvästi löytyy.

Kun prototyyppi on valmis, on aika pohtia tuotesuojausasioita sekä tuotantokustannuksia ja mahdollista myyntihintaa ja sitä kautta sitä, olisiko Tuotteessa aineksia kuluttajakauppaan. Rahoitusta haettaessa en ilmeisesti voi enää olla yksityishenkilö vaan ainakin pitää olla yksityinen elinkeinonharjoittaja. Tämän voi myöhemmin vaihtaa osakeyhtiöksi.

Eli, kukaan ei nauranut, ja se on jo puoli voittoa :) Eikun Lissua vääntämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti