Huhuu

keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Lissu

Maanantain UYKssa käynnin jälkeen aloin kovalla höyryllä siirtää ajatuksiani liiketoimintasuunnitelmaan eli Lissuun. Osa kysymyksistä oli helppoja (tai ainakin luulen niin) kuten mikä tuote on, kenelle sitä myydään ja millä viidellä lauseella sitä markkinoitaisiin vahvimmin. Toiset olivat vaiketa, kuten millaista yhtiömuotoa olin ajatellut, mitä lupia ja vakuutuksia tarvitsen ja miten olen suunnitellut kehittäväni yritystä. Myös kaikki rahoitus-, kannattavuus- ja myyntilaskelmat olivat vaikeita. Mielestäni eniten siksi, että Tuotteen tuotantokustannukset ovat vielä täysi arvoitus. On vaikea miettiä, mikä voisi olla varaston arvo, kate-% ja liikevaihto, kun sitä ei tiedä. Toisaalta esim. yrityksen perustamiseen liittyvistä kuluista, kirjanpitokuluista tai markkinoinnin kustannuksista minulla ei ole mitään tietoa, jonka perusteella voisin laskea, mitä kuluja yritykselle tulee ensimmäisen kuukauden aikana.

Sain Lissun hyvään kuosiin heti maanantaina ja kirjasin siihen vielä muutaman mieleen tulleen asian tänään. Nyt odotan UYKn neuvojan kommentteja. Toivottavasti ne ovat myönteisiä ja toisaalta hyviä.

Kävin kosmetologilla, ja tietysti kyselin hänen yritystoiminnastaan. Hänellä on toiminimi (yksityinen liikkeenharjoittaja) ja hänen tärkein neuvonsa aloittelevalle yrittäjälle oli, että pitää hankkia hyvä kirjanpitäjä. Kirjanpitäjän tulee plus- ja miinuslaskujen lisäksi seurata yrittäjän tilannetta ja ehdottaa kirjanpidollisia toimenpiteitä, joista on yrittäjälle hyötyä tai joilla yrittäjä välttää sudenkuoppia.

Lukiessani Alkavan yrittäjän perustamisopasta olen huomannut, että tiedän yritysasioista liian vähän. En edes tiedä, mitä en tiedä. Vilkuilin netistä yrittäjyyskursseja. En ainakaan ihan heti löytänyt muita kuin työvoimapoliittisena koulutuksena järjestettäviä kursseja. Neljän viikon 9-16 kurssi käsittelee pintaraapaisuna kaikkia asioita. Siinä oppisi varmaan hyvin mitä ei tiedä. Tämä aikataulu ei kuitenkaan käy ja tuskin sitä saa mitenkään soviteltuakaan, työvoimapolitiikan puoli on aina niin jäykkää. Siihen ikinä törmänneet tietävät varmaan... Aikuiskoulutuskeskuksessa näyttäisi myös olevan kurssi, jonka kestosta ei ole tietoa, mutta laajuus on 40 ov. Tämä vastaa aika rankan yliopistolukuvuoden opintoja. Tai vastasi ainakin kun minä olin opiskelijana. Taitaa olla vähän liian yksityiskohtaista puolestaan.

Jos päädyn perustamaan yrityksen ja myymään Tuotetta, täytyisi varmaan jo vähän etukäteen valmistautua tähän yrittäjyyspuoleen. Eli en voisi jättää kurssia ensi syksyyn. Kesäksi varmaan kaikki kurssit pitää taukoa. Ehkä UYKn neuvoja osaa auttaa tässäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti