Huhuu

perjantai 21. helmikuuta 2014

Ely-keskus ja kuljetusta

Keskiviikolta alkanut lannistus jatkuu, mutta en silti hylkää projektiani, siihen tarvitaan kyllä paljon enemmän.

Sain ohjeen soittaa tunnustelupuhelun Ely-keskukseen, "innovaatioasiantuntijalle". Onpa hieno nimike. Kerroin hänelle hyvin pääpiirteittäin tuoteideastani, käynnistäni muotoilutoimistoissa, siitä, etten tiedä juurikaan yritystoiminnasta eikä minulla ole oikeanlaisia kontaktejakaan tähän projektiin sekä rahan puutteesta. Näiden asioiden kanssa toimiville on kyllä annettava tunnustusta siitä, että he eivät tunnu hätkähtävän minkäänlaisista turhista haihattelijoista. Asiantuntija pohti puhelimessa eteen tulevia tilanteita, mahdollisia haasteita rahoituksen hakemisessa (hänkin mainitsi sen, että kaikki ely-keskuksien rahoituskuviot ovat auki ja ratkaisuja voidaan joutua odottamaan ensi vuoden puolelle asti!) ja miten tässä pitäisi lähteä etenemään. Sovimme tapaamisesta kahden viikon kuluttua perjantaille.

Asiantuntijan kanssa on tarkoitus keskustella asioista Tuoteväylä-palvelun henkeen: "Tuoteväylä‐palvelun asiantuntijat neuvovat edelleen keksintöihin liittyvissä asioissa, arvioivat yksityishenkilöiden ja mikroyritysten keksintöjä ja innovatiivisia ideoita ja auttavat kehittämään niistä liiketoimintaa. Tavoitteena on löytää ja tunnistaa lupaavat ideat ja keksinnöt, joilla nähdään olevan riittävä markkinapotentiaali sekä mahdollisuuksia kasvuun ja kansainväliseen liiketoimintaan, ja auttaa kaupallistamaan ne nopeasti." Käsittääkseni siis asiantuntija osaltaan arvioi, onko Tuotteesta oikeasti myyntiin. Sepä hyvä.

Kysyin Tuotteen lähettämisestä asiakkaalle myös Matkahuollosta, ja vastaus oli sama: paketin haku varastosta ja toimittaminen kotiin asiakkaalle maksaisivat yli 100e. Löysinpä sellaisenkin palvelun kuin Rahtinetti: Sinne voi yritys tai yksityishenkilö laittaa ilmoituksen toistuvasta tai yksittäisestä rahtikuljetuksesta. Ihmiset näyttivät etsivän kuljettajaa nettihuutokaupasta ostamilleen huonekaluille, ulkomailta ostamilleen isoille tavaroille jne. Kuljetusyrityksilläkin oli ilmoituksia tyyliin: ajan joka viikko Helsingistä Kuopioon ja takaisin, autossa on tilaa. Laitoin sinne ilmoituksen, että etsin koko maan kattavaa kuljetusta isoille paketeille. Arvioin myynnin olevan n. 200 kpl ensimmäisen vuoden aikana. Sain jo muutaman vastauksenkin. Eivät nämä kuljetusfirmat ole kovastikaan halvempia kuin vaikka Itella, ainakaan ensimmäisellä tarjouksella. Tiedä sitten, kuinka paljon hinnoissa on vielä tinkivaraa. Suuri osa yrityksistä toimii sitäpaitsi aika paikallisesti. Siis esimerkiksi vain Turun ja Porin alueella. Tai Pohjanmaalla plus pistoajot pääkaupunkiseudulle.

Löysin nettikaupan, jossa myydään kohtuullisen samanlaista tuotetta kuin Tuote, merkittävin toiminnallisin eroin kuitenkin. Siellä hinta on kohtuulliset 500e ja kotiinkuljetuskin maksaa vain 29e. Eli tuo toimija ilmeisesti ottaa osan kuljetuskustannuksesta jo tuotteiden hinnassa. Lisäksi itse tuotteen hinta on merkittävästi alempi kuin muotoilutoimiston ennakoima Tuotteen hinta. Nettikaupan sivuilla ei suoraan sanota, että tuote olisi kotimainen, mutta tuotekuvassa on kuitenkin näkyvissä itse tuotteeseen liimattu suomenlippu-tarra. Hm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti